17 juni 2014

Teknikkväll 16/6


Teknikkväll, visst låter det kul, eller låter det för tekniskt?

Hur som helst, årets första teknikkväll är avklarad och med en tapper skara på fem som fick träna på att hantera sin kajak lite mer effektivt med hjälp av kajakens form och paddeln.

Kvällen bjöd på strålande fint väder och "lagom" temperatur, men inte varmt nog för "alla andra" som höll sig borta från Ekoln... stollar!!



Vi började med lite teoretisk genomgång på land om vad det är som får en kajak att svänga, hur vi skall sitta och hur vi skall använda paddeln. Micke är redo för paddling!!

Sagt och gjort, vi paddlade iväg och alla började känna lite på att kanta och det var lite stelt på de flesta håll till att börja med. Efter lite uppvärmning ner till åmynningen så tog vi stopp och Göran förevisade hur det funkar i praktiken med kantad sväng.



Vi övade vidare och vinglade fram och tillbaka efter Ekolns östra strand till vi kom till vattenskidslalombanan.
Någon undrade varför man skall kunna vingla fram så här, så paddlar man väl inte i normala fall? Självklart överdrev vi i vårt vinglande, men det handlar om att kunna korrigera sin paddling under tur utan att behöva bromsa sin fart, både när det gäller små kurskorrigeringar eller att svänga runt en kobbe eller ett hinder.



Väl i slalombanan så paddlade vi slalom för att öva mer realistiskt att svänga dit vi vill och med fasta mål, det gick ganska bra, men svängarna blev rätt så stora...

Efter det la vi till förligt styrtag eller kontring som en del kallar det, för att förstärka effekten av att svänga tvärt eller att snabbt få fören bort från ett hinder som en grynna eller för att styra in fören dit man vill om det är trångt. Efter lite testande för att få styrtaget att bli effektivt och lite lagom så började svängarna komma mer och mer, kompletterat med kantning så blev det riktigt bra!

Efter det tog vi en välbehövlig fika i solen och pratade vidare om paddelteknik och olika situationer när man använder alla dessa moment och diskuterade också skillnaden mellan skädda- och roderkajaker.



På vägen tillbaka hade vi lite förlig sidvind så vi valde att paddla utan skädda för att istället parera med kantning och sveptag för att komma dit vi vill.

Vi stannade till och övade sidoförflyttning och förklarade när det kan vara bra att kunna och även där så blev det efter lite övande väldigt bra.



Sedan så tog vi slalombanan igen på hemvägen och nu så blev det riktigt fina svängar med både kantning och förligt styrtag. Efter det så paddlade vi hemåt i den sköna kvällen.



För er som missade detta tack vare fotbolls-VM eller annan ursäkt, misströsta inte, vi kör igen den 18/8

/Robert

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar